Novosti

Beležimo ekspanziju poslovanja u granama poput sigurnosti, energetike, građevinarstva i transporta

Izveštaj o poslovanju u 2018. godini


Dvadeseta godina poslovanja KING ICT-a pamtiće se po daljem rastu poslovanja i portfolija. Pozitivni privredni trendovi i digitalizacija poslovanja doprinose uzlaznoj putanji kojom KING ICT završava svoju jubilarnu godinu i ulazi u 2019. godinu. 

Završavajući drugu deceniju poslovanja, KING ICT ima 480 zaposlenih. Uspostavljena partnerstva sa svetskim IT kompanijama i potvrda postojećih, omogućavaju pristup aktuelnim tehnologijama koje korisnicima pružaju kvalitetnu uslugu. Proširenje poslovanja na međunarodna tržišta poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Azerbajdžana, Kuvajta i Katara, posebno u području cyber sigurnosti, potvrđuje visok kvalitet rada stručnjaka KING ICT-a. 

Uspešnom poslovanju u prilog idu i brojke: u poređenju s prošlom godinom, predviđeni rast prihoda u 2018. veći je od 20%. Beležimo ekspanziju poslovanja u granama poput sigurnosti, energetike, građevinarstva i transporta. Sledeći viziju integratora industrijskih rešenja po principu ključ u ruke, deo prihoda ostvarujemo na projektima iz domena energetske efikasnosti, izgradnje naftnih postrojenja, industrijske automatizacije i regulacije, što nisu tradicionalni ICT prihodi.

Godina na zalasku označava i završetak rada na projektima u tom domenu. Među najznačajnijima svakako je Projekat dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu s pripadajućom sigurnosnom i nadzornom opremom Terminala Omišalj za JANAF koji je sa završetkom 2018. godine u potpunosti realizovan. U tom su projektu, u sklopu zajednice ponuđača, učestvovali i stručnjaci KING ICT-a. Za HEP Elektru implementirano je SAP IS-U industrijsko rešenje za informatizaciju obračuna, izračuna isplate i naplate računa, putem kog je do sada izdato 8 milijardi kuna računa. Ovu godinu je obeležila i velika promena u hrvatskom bankarskom sektoru pripajanjem Splitske banke OTP banci koja sada posluje kao jedna banka (OTP Banka), a u čijoj je integraciji pomogao i KING ICT. 

Rapidni razvoj digitalizacije ukazao je na važnost softvera kao goriva moderne ekonomije. Stoga su dodatni napori uloženi u dalji razvoj Sektora softverskih rešenja koji će se u 2019. godini useliti u nove prostorije u centrali KING ICT-a.  

Sledeća godina doneće dalje promene poslovnih modela u mnogim industrijama, pa tako i u ICT industriji. Tradicionalna ICT infrastruktura, platforme i softveri sve se više kupuju po pretplatničkom modelu (XaaS - Anything as a Service), što će dovesti do pada tradicionalnih prihoda, ali i rasta novih. 

U skladu s tržišnim promenama i kako bismo odgovorili na izazove, fokusiraćemo se na tri cilja: razvoj ličnih inovativnih ICT proizvoda, specifičnih industrijskih rešenja i profesionalnih usluga, zadržavanje postojećih i privlačenje novih talenata u Hrvatskoj i regionu, kao i na internacionalizaciju poslovanja.