Novosti

Lajtmotiv ‘hub znanja’ vidljiv je u svakom aspektu ovogodišnje konferencije

Održano 3. izdanje konferencije Change


Na trećem i dosad najvećemizdanju konferencije Change ponovno se okupilo više od 400 IT stručnjaka koji su kroz celodnevni program međusobno delili svoja znanja i iskustvo. 

U svom uvodnom govoru predsednik KING ICT-a, Plamenko Barišić, potvrdio je promenu Changea iz lokalne u konferenciju za celi region: 'Change se transformirao u IT konferenciju koja okuplja svetske stručnjake i regionalnu IT zajednicu, svojevrsni hub znanja koji je dostupan svakom članu zajednice i šire.’

Lajtmotiv ‘hub znanja’ vidljiv je u svakom aspektu ovogodišnje konferencije. Kao i na prošlimizdanjima, na konferenciji su postavljena ključna pitanja koja se odnose na razvoj enterprise softvera, dizajn, poslovanje, izazove koje stvara toksična radna okolina i što nam to donose nove evropske politike zaštite autorskih prava. 

Međuljudski odnosi ključan su aspekt svake organizacije. Ovu mantru u svom predavanju potvrdio je agile stručnjak Juan Castillo (Impraise) koji je svoje višegodišnje iskustvo pretvorio u zanimljivo predavanje o važnosti poštovanja: ‘Ne osuđujte i zapamtite, dobri smo onoliko koliko su dobri ljudi oko nas.’ Zaključio je Juan na kraju svog predavanja, kojim je otvorio Change.

'Da bismo razumeli druge, prvo trebamo da razumemo sebe' ukazala je na to Marrianne Worthington (Work Warrior), koja je u dinamičnih 45 minuta predavanja istaknula važnost straha koji nas sprečava u realizaciji naših želja, ideja i potreba. ‘Posegnite prema onom kutku svog uma koji vam stvara priču koja vas sprečava u realizaciji svojih ideja. Naučite pomoću drugih kako da se rešite osobnih prepreka i strah pretvoriti u nešto pozitivno.’ poručila je Marriane. 

Tradicionalno, developerski aspekt konferencije ujedno je bio najbogatiji, a to potvrđuju imena poput Deepu K Sasidharana (Xebia Labs) koji je uživo pokazao kako se radi s JHipserom, Viktora Farčića (Cloudbees) kroz „hands-on“ demo kako da se realizuje continuous deployment na Kubernetes, Ivana Brozovića (Bornfight)Muriela Kamganga (AG04) koji je demonstrirao mogućnosti perzistiranja podataka s mobilnih uređaja na Realm, Marka Loherta (Ekobit) s demonstracijom mogućnosti Q# jezika za kvantna računala te brojni drugi.

Uz 29 predavača, po prvi put Change uvodi i radionice koje su održali Dalibor Margotić (KING ICT) i Andrej Mlinarević (Prototype).

Ovogodišnji Change je otvorio i pitanje regulacije i zaštite autorskih prava u Evropskoj uniji. Leina Meštrović, osnivačica udruge Digital Demokroacija, upozorila je na alarmantnu reformu zaštite autorskih prava unutar Evropske unije koja bi međuostalim mogla dovesti do zabrane popularnih memeova koji nas godinama nasmijavaju. ‘Copyright Reform nije jedini problem, pred nama je velika bitka za neutralnost interneta koja se u Sjedinjenim Američkim državama već odvija i trebamo biti spremni.’ 

Konferenciju je zatvorio poznati tester Michael Bolton koji je na živopisan način i uz veliko zanimanje auditorija pred prepunom dvoranom prikazao zašto je u razvojnom ciklusu testiranje izuzetno bitno. ‘Testiranje je istraživanje, eksperimentisanje, otkrivanje, istraživanje, učenje i izvještavanje. Tko god vam kaže drukčije, ne slušajte ga.’ poručio je Bolton koji će u sklopu Changea da održi svoju trodnevnu radionicu ‘Rapid Software Testing’ u Zagrebačkom inovacijskom centru.