Novosti

POSLOVANJE KOMPANIJE KING ICT U 2019. GODINI


JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA IZA KING ICT-A

KING ICT je u treću deceniju zakoračio proširenim rasponom poslovanja, ostavljajući iza sebe godinu koju su obeležile brojne saradnje i u kojoj smo ostvarili pozitivne trendove u svim područjima poslovanja. Uspostavljena su nova i ojačana međunarodna partnerstva, zbog kojih smo dobili priliku da radimo sa najmodernijim tehnologijama u korist naših korisnika.

Kao što se može videti iz onoga što sledi, KING ICT je i ove godine uspešno implementirao brojna rešenja za klijente u Hrvatskoj i regionu i nastavio svoj put širenja na međunarodno, globalno tržište. U 2020. godinu ulazimo s 500 zaposlenih, a s ponosom ističemo da je 2019. godina bila najuspešnija godina u istoriji KING ICT-a s procenjenim konsolidovanim prihodima većim od milijardu kuna.

Uspeh na domaćem i međunarodnom tržištu

Raduje nas što možemo reći da su godinu koju uskoro napuštamo obeležili uspešni projekti, kao i da su naši stručnjaci implementirali moderna i kvalitetna rešenja za domaće i strano tržište.

PROJEKTI KOJI SU OBELEŽILI 2019. GODINU

NATO

KING ICT je ove godine potpisao dva ugovora s NATO-ovom Agencijom za komunikacije i informacije. Nakon implementacije informatičke mrežne opreme u Holandiji, KING ICT će implementirati rešenja visokopropusne mrežne i komunikacione infrastrukture na lokaciji NCIA u Hagu.

HEP PLIN

U toku je implementacija sistema za obračun i naplatu utrošenog prirodnog gasa (IS-U) za HEP Plin d.o.o. koji se zasniva na SAP tehnologiji, a očekivani završetak projekta je kraj 2020. godine. Implementacija se radi po SAP Activate metodologiji i prve funkcionalnosti novog sistema bi trebalo da postanu aktivne u prvom tromesečju 2020. godine.

HŽ INFRASTRUKTURA

Implementirali smo rešenje za upravljanje imovinom (Enterprise Asset Management), a u toku je finalna faza postprodukcije. S ovim rešenjem korisnik će moći da detaljno upravlja svim svojim nekretninama i održavanjem, kako nekretnina, tako i  kompletne železničke i IT opreme u svakodnevnom redovnom poslovanju.

MUP RH

Ericsson Nikola Tesla i kompanija KING ICT će za Ministarstvo unutrašnjih poslova RH (MUP RH) integrisati sistem 112-192 i time optimizovati komunikaciju, koordinaciju i upravljanje hitnim događajima, omogućiti brzu i neodgodivu reakciju hitnih službi, uključujući pozive na brojeve 112 i 192. Do sada je završena prva faza projekta, što uključuje implementaciju rešenja za 15 okruga komunikaciono-operativnih centara.

KING ICT i MICRO-LINK su, kao partneri Motorola Solutions-a, izabrani na tenderu Ministarstva unutrašnjih poslova RH za proširenje pokrivenosti celokupne MUPnet TETRA radijske mreže, kao i za integraciju organizacija za javnu bezbednost i civilnu zaštitu u nacionalni TETRA digitalni dvosmerni radijski sistem.

U konzorcijumu s Ericssonom Nikola Tesla, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, KING ICT razvija bespilotnu letelicu visokog dometa koja će pripadnicima granične policije pomagati u nadzoru državne granice.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

U segmentu poljoprivrede, u toku je implementacija sistema pod nazivom e-DPZ koji će omogućiti upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem. Sistem se razvija za Ministarstvo poljoprivrede RH, a očekivani kraj projekta je septembar 2020. godine.

FINA

Pod vođstvom Fine, KING ICT radi na razvoju sistema e-Takse. Uvođenje ovog sistema omogućiće bržu i jednostavniju naplatu taksi za usluge tela državne uprave prema građanima i poslovnim subjektima putem online kao i drugih elektronskih načina naplate. Završetak projekta očekuje se do kraja 2020. godine.

HRVATSKE CESTE

U toku je završna faza implementacije SAP ERP sistema, što uključuje i isporuku hardverske infrastrukture S/4HANA. Očekivani datum produkcije je jul 2020. godine.

CRODUX

Za Crodux derivati dva, implementirali smo SAP Retail rešenje za upravljanje mrežom maloprodajnih servisa i sekundarnom distribucijom derivata. Projekat je obuhvatio implementaciju SAP RETAIL industrijskog rešenja, kao i implementaciju SAP ERP rešenja u području logistike derivata i finansija.

BANKARSKI SEKTOR

Neki od nadolazećih projekata kojima će se stručnjaci u KING ICT-u posvetiti sledeće godine uključuju implementaciju HRM rešenja za upravljanje ljudskim resursima u bankarskom sektoru, a KING ICT je sklopio ugovor za izvoz softvera za virtualizaciju infrastrukture u pet zemalja u regionu u istom sektoru.

REŠENJA ZA VODEĆE HRVATSKE MEDIJSKE KUĆE

Godinu koja će uskoro biti iza nas obeležila su i visokokvalitetna rešenja koja je KING ICT sproveo za vodeće hrvatske medijske kuće.

NOVA TV - Nova TV je, u saradnji i s KING ICT-om, implementirala novi poslovno-informacioni sistem SAP ERP Central Component (SAP ECC). Radi se o savremenom rešenju koje će omogućiti veću usklađenost poslovnih procesa i dati podršku trenutnim i budućim potrebama kompanije.

RTL HRVATSKA - U prvom delu 2019. godine, KING ICT je izgradio novi DATA centar za RTL Hrvatska kojim nacionalna medijska kuća sprovodi konsolidaciju infrastrukture i podiže efikasnost svog sistema.

STYRIA GRUPA - U sklopu digitalizacije poslovanja i unapređenja IT infrastrukture, za Styria Grupu implementirali smo i konfigurisali nove EMC DATA sisteme.

PROJEKTI U REGIONU

KING ICT je i u 2019. godini svoja rešenja nastavio da implementira u regionu. Izdvajamo najbitnija.

DVA PROJEKTA ZA HTERONET

Implementirana je zaštita za DDoS (distributed denial-of-service) napade za svoju telekomunikacionu infrastrukturu, kao i uslugu zaštite od napada za svoje korisnike usluga. Predstavljena je nova usluga „Firewall as a Service“ koju je KING ICT razvio u saradnji sa HT ERONET-om. Usluga poslovnim korisnicima omogućava potpunu kontrolu upravljanja svojim sigurnosnim politikama i funkcionalnostima za različite lokacije i vrste uređaja.

MINISTARSTVO SIGURNOSTI BIH

U okviru Partnerstva u migracijama između Bosne i Hercegovine i Švajcarske, uz podršku Centra za istraživanje politike za suzbijanje kriminala, KING ICT je za Ministarstvo sigurnosti BiH unapredio Informacioni sistem za migracije (ISM) koji omogućava efikasnije upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima, kao i evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH.

GRANIČNA POLICIJA

Za Graničnu policiju BiH u toku je implementacija sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica na graničnim prelazima, gde je projekat finansiran od IPA tendera.

LOKALNA UPRAVA BIH

U sklopu United Nations Development Programme u BiH, napravljeni su razvoj i implementacija rešenja eCitizen u svrhu digitalizacije lokalne uprave koja će obuhvatiti 18 opština u BiH.

BH TELECOM

KING ICT je implementirao vodeći Fault Management sistem u BH Telecomu s ciljem nadzora i upravljanja greškama mrežne infrastrukture. Implementirano rešenje omogućava uočavanje nepravilnosti mreže i usluga u realnom vremenu, vrši analizu uzroka, pomaže proceni potencijalnih uticaja i određivanju prioriteta u korektivnim radnjama.

PRIZNANJA I POTVRDE EKSPERTIZE ZAPOSLENIH U KING ICT-U

Ponosni smo što je KING ICT za svoje poslovanje ove godine dobio brojne nagrade koje potvrđuju kvalitet i profesionalnost naših stručnjaka.

Priznanja koja smo ove godine primili uključuju:

• Nagrada Schneider Electric-a za Best Solution Growth in Europe uručena nam je za ostvarenje najvećeg rasta na EU nivou

• Dell Technologies dodelio nam je najviši partnerski status, Titanium

• Postali smo jedini VMware partner s dve VMware Master kompetencije: to su Master Services Competency Data Center Virtualization i Master Services Competency Network Virtualization

• Osvojili smo nagradu za najuspešnijeg SAP partnera u Hrvatskoj za 2018. godinu. Treću godinu zaredom KING ICT je SAP-ov najuspješniji partner u kategoriji prodaje on-premise rešenja

• Stekli smo kompetenciju SAP Recognized Expertise – Utilities

• Stekli smo i status Check Point 4 stars i tako dobili pristup resursima potrebnim za pružanje najvišeg nivoa Check Point Software Technologies usluga našim korisnicima

• CISCO Hrvatska nagradio nas je s dva priznanja - Partner of the Year 2019 za Enterprise Networking i Partner of the Year 2019 za Data Center Networking

• KING ICT Sarajevo postao je ovlašćeni servisni centar za Hewlett Packard Enterprise

• KING ICT ušao je u SAP Cloud Focus Partner program kroz koji SAP podstiče partnere na razvoj sopstvenih proizvoda i implementaciju SAP rešenja koja se nalaze u cloud-u.

INICIJATIVE U ORGANIZACIJI KING ICT-A

S organizacione strane i ove su godine učinjeni novi značajni koraci napred. Organizovali smo dve KING ICT Akademije, letnju i zimsku, na kojima su studenti, uz plaćenu praksu, imali priliku da usvajaju i šire znanja, uče od naših stručnjaka i mentora, kao i da rade na projektima i primejuju naučeno znanje. Raduje nas što je većina studenata ostala da radi u KING ICT-u i po završetku prakse.

Otvorili smo razvojno-istraživački centar RTC Banja Luka i okupili IT stručnjake i programere svih profila. RTC radi na međunarodnim projektima na području Evropske unije i regije.

Održan je još jedan Change Code Hackhaton, a nastavili smo i s održavanjem naše Change konferencije koja je i ove godine okupila preko 400 IT stručnjaka i entuzijasta i ugostila predavače iz brojnih uspešnih kompanija. Više od četvrte uspešne edicije konferencije, raduje nas istaknuti humanitarni aspekt Change-a 2019.

HUMANITARNI ASPEKT

Između brojnih ovogodišnjih društveno odgovornih aktivnosti kompanije, izdvajamo tri na koje smo posebno ponosni. Sav prihod od prodaje ulaznica za Change konferenciju donirali smo udruženju Igra, koje smo i uredili i u kome smo opremili edukacioni kutak računarima, LED TV-om, opremom za prezentacije i kompletnim setom nameštaja, čime ćemo podržati napore Udruženja u sprovođenju programa podrške mladima iz socijalnih ustanova prilikom njihovog osamostaljivanja i uključenja u život zajednice.

Dečjem domu Laduč postali smo IT partner, čime smo se obavezali za podršku za sva pitanja koja uključuju opremu koju smo donirali - od instalacije računara za edukaciju vaspitača i štićenika doma, pa sve do održavanja IT opreme. Zajednička nam je želja da omogućimo vaspitačima informatičku edukaciju koju će preneti štićenicima i što uspešnije ih pripremiti za život nakon izlaska iz doma.

Naročito smo ponosni na osmogodišnjeg Patrika Čudića koji je i ove godine osvojio 1. mesto na Svetskom takmičenju u mentalnoj aritmetici koje se odvijalo u Kini, a kojem smo za put i potrebe takmičenja rado bili finansijska podrška.

NASTAVLJAMO DA STVARAMO POVEZANU I DIGITALNU BUDUĆNOST

KING ICT nastavlja da razvija najmodernija rešenja vodeći se zadovoljstvom svojih korisnika, kreirajući povezanu i digitalnu budućnost. Nastavljamo s konstantnim ulaganjem u naš najveći kapital, naše zaposlene. Važno nam je da imaju stalnu priliku za profesionalni rast, usavršavanje i razvoj karijere - jer u KING ICT-u zadovoljstvo radnika je na vrhu liste prioriteta.

Svesni da poslovne uspehe možemo realizovati isključivo zahvaljujući stručnosti i predanom radu više od 500 zaposlenih, u 2020. godinu ulazimo prepoznajući trud i profesionalnost naših radnika, jer su oni najveća vrednost naše firme.